Ajankohtaista

竞博平台: Sukupuolipopulismin tutkimus uutena avauksena

Akatemian hanke avaa populismin valtavirtaistumista

竟博 www.cclhjd.com – Populismin merkitys ei rajoitu vain sen omaan menestykseen, yht? t?rke?? on tutkia sit?, miten se vaikuttaa toimintaymp?rist??ns? ja muokkaa sen kielenk?ytt??. T?t? mielt? on dosentti ja yliopistotutkija Urpo Kovala Jyv?skyl?n yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta.

Kovala vastaa Jyv?skyl?n yliopiston osahankkeesta Suomen akatemian rahoittamassa Populismin valtavirtaistuminen (POVA) konsortiossa. Koko POVA-konsortiota johtaa akatemiatutkija Juha Herkman Helsingin yliopistosta ja mukana on osahankkeellaan my?s Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipil? Turun yliopistosta. Kovalan osahankkeen rahoitus on 259 000 euroa. Nelivuotinen hanke alkaa syyskuun alussa.

Populismi on nykyisin jo varsin paljon tutkittu ilmi?. Tutkimus on p??osin kohdistunut populististen liikkeiden muodostumiseen ja niiden sis?iseen logiikkaan, kun taas niiden vaikutus ja erityisesti populismin valtavirtaistuminen on ajankohtainen, mutta v?h?n k?sitelty ilmi?.? POVA-hanke kysyy, miten populismista tulee valtavirtaa ja mill? tavoin populistinen liike vaikuttaa toimintaymp?rist??ns? ja muokkaa sen kielenk?ytt?? ja toimintaa.

Kovalan vet?m?ss? osahankkeessa keskityt??n tarkastelemaan sit?, miten vastakkainasetteluihin perustuva ja niit? vahvistava populistinen retoriikka levi?? julkiseen kielenk?ytt??n. Toinen n?k?kulma on sukupuolipopulismi, jossa avataan sit?, millaisia sukupuolij?rjestelm?? koskevia k?sityksi? populismi tuottaa ja valtavirtaistaa. T?m? n?k?kulma on populismitutkimuksessa suhteellisen uusi. Aineistona k?ytet??n sanomalehti- ja onlinetekstej? nelj?st? Euroopan maasta, Hollannista, Ranskasta, Ruotsista ja Suomesta. Menetelmin? tutkimuksessa ovat k?siteanalyysi, retorinen analyysi ja diskurssianalyysi.

Hankkeessa on keskeist? vertaileva ulottuvuus – mukaan tulee tutkimusaineistoa 16 Euroopan sek? Etel?- ja Pohjois-Amerikan maasta. Muissa osatutkimuksissa k?ytet??n erilaisia aineistoja poliittisista puheista ja virallisista politiikkadokumenteista painettuihin ja digitaalisiin mediateksteihin. Kattavin aineisto ker?t??n kaikista 16 maasta ja koskee viimeisimpi? parlamenttivaaleja.?

Vertailevan ulottuvuuden ansiosta hankkeessa on mahdollista kartoittaa populismin eri ilmenemismuotoja ja vaikutuksia monipuolisesti ja tuottaa uutta tietoa populististen liikkeiden vaikutuksista politiikassa ja ihmisten arjessa.

Lis?tietoja:

Urpo Kovala, puh. +358 40 805 3836, urpo.k.kovala@www.cclhjd.com
tiedottaja Anitta Kananen tiedotus@www.cclhjd.com, puh. +358 40 805 4142

?

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,